Кои филтри в колата трябва да се сменят най-често?

За да поддържате колата си в най-добро състояние, eдно от нещата, което често се пренебрегва, е смяната на различните филтри. С течение на времето филтрите се пълнят с отломки и престават да вършат работата си ефективно. Какви са тези филтри, какво правят и колко често трябва да се сменят?

Въздушен филтър на двигателя

Въздушният филтър предотвратява навлизането на прах и отломки в двигателя. Този филтър поддържа работата на двигателя ви най -ефективно. Сроковете за смяна на въздушния филтър на варират от 24 000 км. до 72 000 км. в зависимост от марката, модела и възрастта на вашия автомобил. Добре е този филтър да се проверява всеки път, когато колата Ви минава през някаква поддръжка, например при всяка смяна на маслото.

Причини за смяна на въздушния филтър:

Когато въздухът, постъпващ в двигателя, е чист, сместа от гориво и въздух поддържа максимална мощност.

Намалете разхода на гориво, като осигурите добро изгаряне. Когато въздушният филтър е запушен, изгарянето на горивото е непълно и води до замърсен дим от отработените.

Въздушен филтър на купето

Въздушният филтър на купето работи като бариера между пътниците в автомобила и външните замърсители. Този филтър почиства въздуха, постъпващ през отоплителната и охлаждащата система, като премахва праха. Графикът му за смяна също е включен в ръководството на вашия автомобил, но трябва да се подменя на всеки 24 000 км. Някои издайнически признаци, че е време да смените въздушния филтър на купето, са неприятни миризми и шумове при работа на климатика.

Слабият въздушен поток е друг знак, че въздушният ви филтър в кабината може да е запушен – ще забележите, че прозорците ви започват да се замъгляват отвътре.

Причини за смяна на филтъра в купето навреме:

Кабинният филтър ви позволява да дишате чист въздух, като филтрирате бактерии, цветен прашец и замърсяващи вещества. Ако не сменяте редовно филтъра на кабината си, може да забележите неприятни миризми и да имате алергични реакции (кихане, кашлица и др.)

Когато този филтър е запушен, той може частично да блокира въздушния поток, постъпващ в колата ви. Това може да доведе до замъгляване на прозорците.

Наличието на чист кабинен филтър ще увеличи максимално въздушния поток и ще удължи живота на отоплителната, вентилационната и климатичната система на вашия автомобил.

Маслен филтър

Масленият филтър премахва примеси и отломки от маслото, което смазва двигателя. Чистото масло е от съществено значение за живота на вашия автомобил. Масленият филтър трябва да се смени заедно с маслото на колата съгласно препоръките на производителя. По принцип смяната на маслото трябва да се извършва на всеки 10000 км. за бензинов двигател и на всеки 15000 км. за дизел. Ако шофирате в екстремни условия, например по прашни пътища или при много високи температури, трябва да сменяте маслото и масления филтър по-често.

Причини за смяна на масления филтър:

Неизправният маслен филтър ще позволи на примесите да преминат през него и да забави пристигането на масло, което може да доведе до ранно износване на двигателя, лоша работа или дори повреда на двигателя.

Горивен филтър

Премахва примеси като прах, ръжда и песъчинки, съдържащи се в горивото. Горивният филтър защитава вашите инжектори за гориво и играе ключова роля за поддържане на работата и дълголетието на двигателя.

Причини за смяна на горивния филтър:

При запушен филтър горивната помпа работи много по-усилено и може да имате проблеми със стартирането на колата или да забележите лошо ускорение.

Поради абразивното си действие, замърсяванията и замърсителите в горивото могат да ускорят износването, да повредят скъпи части и дори да причинят повреда на горивната помпа и инжектора.